Company : Amdocs

Website : http://www.amdocs.com/

Website : http://www.amdocs.com/

1. A tiffin box manufacturer reduces the price of his school kids' tiffin from Rs.30/- to Rs.28/- per tiffin and the price of regular tiffin from Rs.24/- to Rs.23/- per tiffin. A caterer normally spends Rs.1440/- a month for tiffin

and 3/4 of this is for regular tiffin. How much will they save a month under the new prices?

A. Rs. 87

B. Rs. 97

C. Rs. 69

D. Rs. 95

Explanation :

According to the question,

Kid's tiffin price-30 and regular tiffin price is 24.

3/4 is for regular tiffin. so, 3/4*1440=1080.

No. of regular tiffin's =1080/24=45.

and No. of kid's tiffin =360/30=12.

If the price is reduced to 28(kid's tiffin) and 23(regular tiffin) then total money spend =28*12+45*23=1371.

So, 1440-1371=69.

2. During a given week an author spends 1/4 of his time preparing first drafts, 3/8 of his time editing the drafts and the rest of the time in preparing final drafts. If he works 48 hours during the week, how many hours did he spend in preparing final drafts?

A. 18 hours

B. 10 hours

C. 12 hours

D. None of these

Explanation:

According to the question,

Time taken to prepare first drafts=48/4=12hours

Time taken to editing the drafts =(3*48)/8=18hours

Time spend in preparing final drafts =48-(12+18)=18 hours.

3. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4th of his shares for rs. 75,000. What is the value of business?

A. 150000

B. 250000

C. 100000

D. 200000

Explanation:

Let the value of business be x.

Given, Man owns =2/3 of x.

And, Sell = 3/4 of (2/3) x =75000.

=> x = 150000.

4. Ram's mother is 20 years more than twice his age. Total of their age is 35. What is Ram's age?

A. 5 years

B. 10 years

C. 8 years

D. 7 years

Explanation:

Let x be the age of Ram and y be the age of her mother.

Then, according to the question,

=> 2x+20=y, -------(1)

=> 2x+20+y=35, -------(2)

On solving these equations, we get x=5.

5. Krishna bought some wheat at Rs. 10 per kilogram. He buys 2 kg wheat from a ration shop at the rate of Rs. 8 per kilogram. He mixes the two and sells at Rs. 11 per kilogram. He makes 25% profit. What is the ratio of non-ration to ration wheat?

option

A. 1:4

B. 1:5

C. 5:1

D. None of the above

Explanation:

Given, Selling Price per kg=11rs

and, CP per kg=11(4/5) =44/5

Hence, the required ratio = [(44/5)-8)/ (10-(44/5)] = 2:3.

6. A motorboat whose speed is 15 kmph in still water goes 30 kmph downstream and comes back in a total of 4hrs 30min the speed of the stream in kmph is

A. 15 Kmph

B. 20 Kmph

C. 25 Kmph

D. 5 Kmph

Explanation:

According to the question,

Speed in Down Stream(Boat+Stream) =30 Kmph

Speed in Still Water=15 Kmph

Speed of The Stream[(Boat+Stream)-Boat] =30-15 = 15 Kmph.

7. The ratio of cost price to the marked price of an article is 4: 5. If the ratio of the profit percentage on selling the article to the discount allowed on it is 5: 4, what is the profit percentage?

A. 10%

B. 12%

C. 12.5%

D. 15%

Explanation:

Given, CP:MP=4:5

So assume CP=400 and MP=500.

Similarly,

Profit%: Discount% = 5:4.

Solet the profit and discount be 5x and 4x respectively.

Now from the problem,

After giving discount on marked price, still he has a profit too.

=> 500 - (4x% of 500) = 400 + (5x% of 400)

=> 500 - 2x = 400 + 2x

=> x = 5/2

Hence, the required profit percentage = 5x = 5*(5/2) = 12.5%.

8. There are 4 boys and 3 girls. What is the probability that the boys and gals sit alternatively?

A. 2/35

B. 1/35

C. 8/35

D. None of these

Explanation:

Let b and g represents boys and girls.

There are 4 boys and 3 gals can sit like: b g b g b g b

Means at first and last place boy will sit

Thus, boys can sit 4! ways and girls can sit in 3! ways.

Total there are 7! ways

Hence, Probability that the boys and girls sit alternatively is 4! * 3! /7! = 1/35.

9. A certain quantity of petrol is found to be adulterated to the extent of 10%. What proportion of the adulterated petrol should be replaced with pure petrol to take the purity level to 98%?

A. 80%

B. 32%

C. 66.67%

D. Cannot be determined

Explanation:

we have to get 98% purity.

Let x liter pure petrol is added and the volume becomes 100 liters.

So, petrol solution

=> x + 9/100(100-x) = 98 (98 is the purity level in the final solution)

=> x + 90 - 0.9x = 98

=> x = 80.

10. 45 grinders brought at Rs 2215.The transport expense was Rs 2190/-and Rs 2760 on octroi. Find Selling Price per piece to make profit of 20%.

A. 2585

B. 2790

C. 2670

D. 3325

Explanation:

According to question,

The Grinder price/piece = 2215.

Transport exp/piece= (2190+2760)/45 = 110.

Total acquiring price of grinder/piece = 2215+110 = 2325.

Now, 20% profit on acquiring Price will be (2325 * 20)/100 = 465.

Hence, the Selling price = 2325 + 465 = 2790.

11. Series Completion:

7, 12, 19, 28, 39?

A. 52

B. 50

C. 51

D. 48

E. None of these

Explanation:

the pattern of the series:

+5, +7, +9, +11

Hence, the next term would be 39 + 13 = 52.

12. Coding and Decoding:

If BINARY is coded as DHPZTK then how will KIDNAP be coded?

A. MKFPCQ

B. MHFPZQ

C. IKFMYO

D. MHFMCO

E. None of these

Explanation:

The given code:

B I N A R Y

+2 +2 +2 +2 +2 +2

D H P Z T K

13. Blood Relation:

Pointing to a man on the stage, Rita said, "He is the brother of the daughter of the wife of my husband."

How is the man on the stage related to Rita?

A. Son

B. Husband

C. Cousin

D. Nephew

E. Brother-in-law

Answer: A.

14. Decision Making :

Following are the conditions for selecting candidates for Research fellowship:

The candidate must be a

(A) Post-graduate with minimum of 65% marks

(B) Not be more than 30 years as on 15th Oct, 1993

(C) Have at least 3 years research experience

(D) Have diploma in Statistics

(E) Have secured at least 50% marks in entrance test

(F) Have finalized the topic for research

However, in case a candidate who fulfills all other criteria except.

(I) C above, but has M.Phil. degree, should be referred to Dean

(II) D above, should be referred to Chairman

(III) A above, but secured at least 55% marks in Post-graduation and 65% in entrance test, should be given fellowship

(IV) C above, but has at least 45% marks in entrance test, should be waitlisted.

Based on these criteria and information provided below, decide the course of action in each case. You are not to assume anything. If the data provided is not adequate to decide the given course of action, your answer will be `data inadequate'. These cases are given to you as on 15th Oct, 1993.

" Madan Paul has got 5 years' research experience and has finalized the research topic. He has got 56% marks in Post-graduation. His date of birth is 15th Feb, 1996. He has also got diploma in Statistics. He got 70% marks in the entrance test. "

A. Grant Fellowship

B. Fellowship not to be granted

C. Refer to the Dean

D. Data inadequate

E. None of the above

Explanation:

The candidate does not satisfy Condition A but has at least 55% marks in Post-graduation and 65% in the entrance test. Hence, the candidate should be granted fellowship.

15. What was absolute difference in the FDI to India in between 1996 and 1997?

A. 7.29

B. 7.13

C. 8.13

D. None of these

Explanation:

The difference in investments over 1996-1997 was = 31.36 - 24.23 = â‚¬ 7.13 million.