Company : BPL

Website : http://www.bpltelecom.com

Website : http://www.bpltelecom.com

1. Sixteen men complete a work in 24 days while 48 children can do it in 16 days. Twelve men started the work, after 14 days 12 children joined them. In how Many days will all of them together complete the remaining work?

A. 15 days

B. 14 days

C. 10 days

D. 12 days

Explanation:

work complete by 12 men in 14 days= 12*14/ (24*16)

Remaining work = 9/16

work complete by 12 men & 12 children = (12/ (24*16)) + 12/ (48*16)

No. of days = work complete by 12 men & 12 children / remaining work

Hence answer = 12 days.

2. Two series are 16,21,26.... and 17,21,25......What is the sum of first hundred common numbers?

A. 011100

B. 101100

C. 101101

D. none of these

Explanation:

Sum of first hundred Common Number will be 101100.

1st Series increasing by 5.

2nd Series increasing by 4.

By extending two series, we get,

1st Series = 16 21 26 31 36 41 46 51 56 61 66 71 76 and so on...

2nd Series = 17 21 25 29 33 37 41 45 49 53 57 61 63 and so on...

By above series, we have the common terms

21 41 61 81 101 121 and so on... (Form of A.P. where d=20)

To finding Sum of first 100 common terms, we use the below formula

[n/2(2a+(n-1)d]

n=100 ; a=21; d=20; (n=number of terms; a=Starting common term; d=difference)

Substituting those values in the formula,

=> [100/2*(2*21+(100-1)*20)]

=> [50*(42+(99)*20)]

=> [50*(42+1980)]

=> [50*2022]

=> 101100.

3. The average age of 30 students of a class is 12 years. The average age of a group of 5 of the students is 10 years and that of another group of 5 of them is 14 years. What is the average age of the remaining students?

A. 8 years

B. 10 years

C. 12 years

D. 14 years

Explanation:

Initially sum=30*12=360

First group = 5*10=50

Second group=5*14

Remaining = 360-(50+70) =240

Average = 240/20 = 12.

4. The average set of numbers is 46, if 4 numbers whose average is 52 are subtracted from this set, the average becomes 44.5. find the original number in the set?

A. 22

B. 20

C. 18

D. 16

Explanation:

Let us consider total no's in a set be 'n'.

Sum of set= 46 * n.

=> 46*n-4*52=44.5*(n-4)

=> 46n-208=44.5n-178

=> 1.5n=30 =>n=20.

Hence, total no’s in a set is 20.

5. A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5: 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is

A. 10

B. 12

C. 19

D. 22

Explanation:

According to the question,

=> (20-x)/(x-18) =5/3.

=> 60-3x=5x - 90.

=> 8x=150.

=> x=75/4

Now, sell price is 21 and the cost price is 75/4

So, the required profit% is [ (21 - 75/4) / 75/4] * 100 = (9/4) * (4/75) * 100 = 900/75 = 60/5 = 12%.

6. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?

A. 1000

B. 1650

C. 1700

D. 1690

Explanation:

After 7 days i.e. 32-7=25 days for 3300 men and they are working at the rate of 850 grams per head and this much provision needs to be consumed by 3300 men + extra men in 17 days (25-8).

so the no. Of men in this case:

=> (825×17×M2) = (850×25×3300)

=> M2=5000

Hence, the no. Of extra men 5000-3300=1700 men.

7. On a map the distance between two mountains is 3 1 2 inches. The actual distance between the mountains is 136 km. Ram is camped at a location that on the map is 3 4 inch from the base of the mountain. How many km is he from the base of the mountain?

A. 13.50 km

B. 14.82 km

C. 12.82 km

D. none of these

Explanation:

since 312 inch=136 km

so 1 inch=136/312 km

so 34 inch=136*34/312=14.82 km.

8. There are 3 red, 3 blue, 3 green marbles. What is probability that at least two of them are of same color. If 3 marbles are done without replacement.

A. 17/28

B. 19/28

C. 19/14

D. 9/28

Explanation:

Total possible outcomes = 9c3.

Probability (at least two of them are same color) = 1 - probability (3 different).

=> 1-(3c1*3c1*3c1)/9c3

=> 19/28.

9. Adhir Mishra has three children- Urmila, Raghu and Sumit. Sumit married to Rama, the eldest daughter of Mr. and Mrs. Mohan. Mr. Mohan married their youngest daughter to the eldest son of Mr. and Mrs. Sharma and they had two children Sandeep and Shaifali. Mr. Mohan have two more children, Roshan and Bimla, both elder to Sheila. Sohan and Shivendra are sons of Sumit and Roma. leela is the daughter of Sandeep. How is Shivendra related to Roma's father?

A. Son-in-law

B. Cousin

C. Son

D. Grandson

Answer: D.

10. Find the next number in the series:

18,10,80,88,10,2,16,24,8,0,0

A. 10

B. 8

C. 0

D. 2

Explanation:

The numbers in the series are as shown below:

18-8=10, 10*8=80, 80+8=88, 10-8=2, 2*8=16, 16+8=24.

8-8=0,0*8=0, So the next term is 0+8=8.

11. Who is the tallest among the five boys Sameer, Ramesh, Rakesh, Karan and Vishwas? If

(I). Rakesh is taller than Karan and Ramesh, but not as tall as Sameer.

(II). Sameer is not the tallest

A. If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.

B. If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.

C. If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.

D. If both together are not sufficient.

Explanation:

From statement I,

Sameer>Rakesh> (Karan, Ramesh)

From statement II, Vishwas>Sameer

From Statement I and II, Vishwas is the tallest.

12. Jumbled Sentences:

S1: Most of the universities in the country are now facing financial crisis.

P: Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of universities.

Q: The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.

R: Universities cannot be equated with commercial enterprises.

S: Proper development of universities and colleges must be ensured.

S6: The Government should realize this before it is too late.

The Proper sequence should be:

A. QRPS

B. QSPR

C. QRSP

D. QPRS

Answer: A.

13. If 'FISH' is written as 'EHRG', then how would 'JUNGLE' be written in that same code?

A. ITMFKD

B. ITNFKD

C. KVOHMF

D. TIMFKD

Answer: A.

14. There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of houses is in the middle?

A. A

B. B

C. D

D. E

Explanation:

Their order is D B A E C.

15. A dog runs 20 meter towards East and turns Right, runs 10 meter and turns to right, runs 9 meter and again turns to left, runs 5 meter and then turns to left, runs 12 meter and finally turns to left and runs 6 meter. Now which direction dog is facing?

A. East

B. North

C. West

D. South

Answer: B.

16. What details should never be found in the top level of a top-down design?

A. Details

B. Coding

C. Decisions

D. None of the above

Answer: C.

17. What is the main function of a data link content monitor?

A. To detect problems in protocols

B. To determine the type of transmission used in a data link

C. To determine the type of switching used in a data link

D. To determine the flow of data

Answer: A.

18. What will be the output of the following program on GCC compiler?

#include

int main() {

int x=30, *y, *z;

y = &x; /* Assume address of x is 500 */

z = y;

*y= *z;

x++;

printf("x=%d, y=%u, z=%u\n", x, *y, z);

return 0;

}

A. x=31, y=502, z=502

B. x=30, y=500, z=500

C. x=31, y=498, z=498

D. x=31, y=500, z=500

Answer: D.

19. A variable P is called pointer if

A. P contains the address of an element in DATA.

B. P points to the address of first element in DATA

C. P can store only memory addresses

D. P contain the DATA and the address of DATA

Answer: A.

20. A binary tree whose every node has either zero or two children is called .........

A. Complete binary tree

B. Binary Search tree

C. Extended binary tree

D. E2 tree

Answer: C.

21. If a node having two children is deleted from a binary tree, it is replaced by its

A. Inorder predecessor

B. Inorder successor

C. Preorder predecessor

D. None of the above

Answer: B.

22. In worst case Quick Sort has order

A. O (n log n)

B. O (n^2/2)

C. O (log n)

D. O (n^2/4)

Answer: B.

23. If the given input array is sorted or nearly sorted, which of the following algorithm gives the best performance?

A. Insertion sort

B. Selection sort

C. Quick sort

D. Merge sort

Answer: A.

24. Fill in the blanks:

________ to the popular belief that every astrologer nurtures blind faith in fate, out astrologer believes in ________.

A. Contrary, action

B. According, thoughts

C. Bowing, present

D. Proving, forecasting

E. Pointing, devotion

Answer: A.

25. Fill in the blank:

Do not move towards the car _______ you’ve finished your milk.

A. As

B. while

C. until

D. inspite

Answer: C.

26. Synonym:

INDICT

A. Condemn

B. Reprimand

C. Accuse

D. Allege

Answer: C.

27. Synonym:

INDICT

A. Condemn

B. Reprimand

C. Accuse

D. Allege

Answer: B.

28. Antonym:

EXTRICATE

A. Manifest

B. Palpable

C. Release

D. Entangle

Answer: D.

29. Sentence correction:

It was until many years later that Gandhi became a rebel against authority.

A. It was not until many years

B. It was till many years

C. It was not many years

D. Until It was many years

E. No correction required

Answer: A.

30. Antonym:

PERT

A. polite

B. perishable

C. moral

D. deliberate

E. stubborn

Answer: A.